új kolléga

Gratulálunk, felvettek. Szóval az első munkanap/ hét előtt állsz és egy kicsit izgulsz. Ez természetes, akár az első, akár már a sokadik munkahelyedről van szó. Mindenki szeretne hamar belejönni a munkába, ugyanakkor jó benyomást kelteni a kollégákban, főnökben. Elvégre nap mint nap ebben a környezetben kell töltened az idődet. Ne csak a teendőkre koncentrálj, próbálj figyelmet fordítani a munkahelyi kapcsolatokra is, ami legalább olyan fontos. Ne izgulj, a közvetlen főnököd, vagy egy HR-es, majd körbe vezet, és bemutat Téged a többieknek, szerencsés esetben a kollégák is segítségedre lesznek a beilleszkedésben. Ebben a cikkben ellátunk néhány jó tanáccsal, amivel jobb benyomást kelthetsz bennük az első időszakban.

Érkezés, távozás

Természetes, hogy nem szabad késni a munkából, de az első időszakban érdemes egy kicsit korábban is érkezni. Jó benyomást kelt, ha azt látják, lelkesen állsz neki a napnak, és nem csak éppen beesel a munkakezdésre.
Távozáskor, ha még be kell fejezned valamit, ne sajnáld azt a 10-15 percet, amennyivel tovább maradsz. Ha feladataiddal már végeztél, figyeld a többieket. Fontos, hogy ne Te légy az első, aki távozik. Ha a munkaidőnek már 10 perce vége, de a többiek még bőven a helyükön vannak, jobb, ha inkább velük tartasz. Esetleg kérdezd meg tudsz -e nekik valamiben segíteni, hogy hamarabb végezzenek.
Jegyezd meg a neveket!
Amikor bemutatkozol, bemutatnak valakinek, fontos, hogy figyelj oda, és próbáld meg memorizálni a neveket. Később még biztosan lesz alkalmad visszakérdezni, de nagyon kínos, és bántó, ha valakinél már sokadik alkalommal kell ezt megtenned.

Öltözködés

Nem a ruha teszi az embert, de az első benyomást igenis, meghatározza, hogy milyen öltözékben jelensz meg. Igyekezz az időjárásnak és a munkahelyi környezetnek megfelelően kiválasztani a ruhádat, akkor is, ha maga a munkavégzés egyenruhában történik. Fontos a tiszta, rendezett, ápolt megjelenés.

Pozitív, nyitott hozzáállás

A teljesítményed mellett, önmagadra is fordíts figyelmet, vajon milyennek láthatnak mások kívülről. Valószínűleg a kollégáktól is kiemelt figyelmet kapsz majd az első időszakban, és nem csak a munkádat illetően. Ilyenkor derül ki számukra, hogy jó fejnek tartanak, vagy még a céges buszon sem utaznának együtt veled. Engedd, hogy megismerjenek, és Te is fordulj feléjük érdeklődéssel, nyitottsággal. Használd ki a munkaközi szüneteket, tarts a többiekkel, kávé, cigiszünetre, még ha nem is élsz káros szenvedéllyel. Ezek a legjobb alkalmak a rövid de tartalmas beszélgetésekre. Ha közös ebédre hívnak, vagy munka utáni sörözésre, fogadd el, az efféle pozitív hozzáállás bizalmat és szimpátiát kölcsönöz.
Ha a munka esetleg monoton, és engedélyezett is lehet a fülhallgató használata, illetve zene hallgatása, az első időszakban semmiképp se tedd. Nem csupán azért, mert fontos, hogy a munkádra fókuszálj, és a tőled telhető legjobb mértékben lásd el, de mások számára befelé fordulónak, zárkózottnak látszanál. Csak amolyan „bemegyek dolgozni, elvégzem a dolgom, aztán haza megyek” típusnak. Ha ilyen vagy, ezzel sincs baj, de hidd el, hosszú távon jobb, ha az ember a munkahelyén is jól érzi magát, ehhez pedig elengedhetetlenek az emberi kapcsolatok.

Kerüld a negatív energiát!

Egy jól összeszokott csapatban mindig felüti a fejét a pletyka. Talán a Te füledbe is eljut egy-kettő már az elején, de ezekről ne alkoss véleményt, és ne foglalj állást. Nem ismered a szóban forgó személyt/ személyeket, nem tudhatod minek van valóság alapja, minek nincs. Jobb ilyenekből kimaradni.
Kifejezetten tanácsolom, hogy mesélj magadról, de a magánéleti és ügyes-bajos probléma csomagot hagyd otthon, főleg az első időszakban. Ez vonatkozik a magántelefonokra is. Mindenkinek vannak problémái, de senki nem szereti állandóan másét hallgatni. Ha mindig csak panaszkodsz, legyen szó munkahelyi, párkapcsolati, családi, stb. dologról, egy idő után elkezdenek majd kerülni. HA eltelik egy kis idő, majd tudni fogod ki az a személy, akihez fordulhatsz ilyen esetekben.

Lényeges apróság!

Ne felejtsd el a KÖSZÖNÖM szót, és használd, amennyiszer lehetőséged nyílik. Az első időszakban sok segítségre lesz szükséged, sok kérdést fogsz feltenni, ahhoz, hogy a munkádat kifogástalanul láthasd el. Sokszor elsiklik a fülünk mellett a köszönöm szó, de hidd el, ha valaki nem mondja, az feltűnik.

 

Végül, de nem utolsó sorban sok sikert kívánunk az új munkahelyedhez, bízunk benne, hogy mind a munkában, mind a beilleszkedésben jól veszed majd az akadályokat. Amennyiben kérdésed lenne, keress minket bizalommal: info@delego.hu

Állásajánlatok ITT.

Magony Gabriella