Volt már olyan munkanapod amikor a gondolataid máshol jártak és nem tudtál koncentrálni a kijelölt munkádra? Persze pont ezekben a zűrös pillanatokban tört rád a főnököd, újabb és újabb feladatokkal, majd az utolsó pillanatig feszítve a húrt, te csak legszívesebben kiszaladnál az egész világból?

A stressz sajnos az életünkkel velejáró jelenség, ami folyamatosan jelen van mindennapjainkban. A túl sok stressz szörnyű hatással lehet az ember közérzetére, illetve munkahelyen a csapat moráljára is. Ez kihatással lehet a teljesítményünkre majd ez akár a termelés rovására is mehet.

Szerencsére tudunk adni pár tippet, ami talán segíthet leküzdeni ezeket a problémát!

1. Légy szervezett!

Még akkor is, ha nem is vagy tipikusan az az ember, aki minden percét a lehető leghatékonyabban osztja be a nap során. Ha megfelelően gazdálkodsz az időddel és kicsit oda figyelsz az elvégzendő teendőidre, stabilitást érhetsz el és az előre tervezhetőség nagyban csökkenti a munkahelyen tapasztalható stresszt. Nem kell folyamatosan rohannod és azon agyalnod a nap végén, hogy mit is felejtettél el a munka során. A szervezettség azt is jelentheti, hogy elkerülöd a rendetlenség negatív hatásait, és hatékonyabb leszel a munkádban.

2. Hallgass egy kis zenét hazafelé menet.

A zenehallgatás számos előnnyel jár és hatékony módja lehet a stressz levezetésének munka előtt, közben és persze utána is. Egy vidám, vagy energikus dal sokkal jobb kedvre derítheti az embert és könnyebben tudja elkezdeni a napot.(Igen, még a hétfőket is!😊) Hasonlóképpen egy hosszú műszak után, a kedvenc zenénk meghallgatása segíthet abban, hogy lenyugodj és kevésbé érezd magad feszültnek, amikor hazaérsz.

3. Maradj távol a konfliktusoktól!

A munkatársak közötti konfliktusok megviselik az ember fizikai és érzelmi egészségét. Tudjuk ezeket nagyon nehéz elkerülni, de próbáljuk amennyire lehet ezeket megelőzni.
Ne pletykáljunk és ne osszuk meg a legszemélyesebb véleményinket adott témákról és ha tudjuk akkor kerüljük az úgy nevezett „irodai humort”, hanyagoljuk a kollégák kibeszélését.
Próbáljuk elkerülni azokat az embereket, akik nem tudnak jól együtt működni másokkal. Ha mégis konfliktusba kerülsz, akkor azt próbáld meg a leghiggadtabban és legnyugodtabban kezelni és diszkrét szavakat használni.

4. Egyél rendszeresen illetve aludj rendesen!

A rossz étkezés megterheli a szervezetet és ha ehhez hozzá társul az is, hogy nem alszol jól az frusztrálttá tesz, ami a stresszhez vezető út első lépcsője.
A rendszeres étkezés légfontosságú a mindennapi működéshez. Mindig szakíts időt ezekre a percekre mert döntő hatással lehet a hangulatodra a nap folyamán.
Egy felnőtt embernek bizonyítottan 6-8 óra elengedhetetlen alvásra van szüksége, hogy megfelelően tudjon teljesíteni. Ha a száguldó gondolatok megakadályozzák az elalvást, vagy éjszaka felébredsz, és nem tudsz visszaaludni akkor tudunk ajánlani egy egyszerű légzés technikát: Takard el a jobb orrlyukad, és lélegezz a balon keresztül körül-belül 3 percig.
Ez el lazítja az izmaidat és előkészíti a testedet egy pihentető, nyugodt alvásra.

5. Beszélgess!

Beszélgess a problémáról barátokkal vagy családtagokkal, hogy segítsenek megbirkózni a stresszes munkahelyi helyzetekkel. Néha egy támogató mondat vagy egy kedves szó is vissza tudja hozni az embert a stressz legmélyebb bugyraiból is!
Ha vannak olyan emberek, akikre támaszkodhat a nehéz időszakokban, az enyhítheti a felgyülemlett feszültséget.

Ezek lettek volna a tippjeink a stressz leküzdésére, remélem tudtunk egy kis segítséget nyújtani, hogy könnyebben megtudjatok küzdeni ezekkel a nehéznapokkal!

Jó munkát és csak pozitívan! 😊

Ha pedig állást keresel nézz körül a weboldalunkon!

Gábor Sándor