munkaerő kölcsönzés

A Delego cégcsoport munkaerő közvetítéssel és munkaerő kölcsönzéssel egyaránt foglalkozik. Számtalan munkavállalót alkalmazunk az ország egész területén az utóbbi, nem tipikus foglalkoztatási formában. Mit jelent a munkaerő kölcsönzés? Sokak számára ismeretlen a fogalom, ezért talán megijednek, inkább nem élnek egy adott munkalehetőséggel, az ismeretlen foglalkoztatási forma miatt. A következő cikkben szeretnénk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, amelyek hozzánk érkeznek a munkaerő kölcsönzéssel kapcsolatban.

Mit jelent a munkaerő- kölcsönzés?

A munkaerő kölcsönzés egy, a Munka Törvénykönyve alapján meghatározott foglalkoztatási forma, amely során, Téged, mint munkavállalót a Delego Kft. (vagyis kölcsönző cég) határozott, vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmaz, kölcsönzés céljából, és ideiglenesen kikölcsönöz annak a cégnek, ahol a későbbiekben dolgozni fogsz.*

A kölcsönző cég intézi a munkaviszonnyal kapcsolatos adminisztrációt, bejelentést, valamint a munkavállaló a fizetését és egyéb juttatásait is innen kapja. A munkaszerződés a munkavállaló és a kölcsönző cég között kerül aláírásra. Az hagyományos munkaviszonyra jellemző munkáltatói kötelezettségeknek teljes mértékben eleget tesz.
A kölcsön vevő gyakorolja az olyan jogokat, mint a munkaidő beosztása, ellenőrzése, munkaközi szünetek kiosztása, az ő felügyelete alatt dolgozol.
Az adminisztrációs és HR szolgáltatások elvégzéséről a kölcsönző és kölcsönvevő cégek külön állapodnak meg, ami a Te fizetésedet nem befolyásolja.

A fenti meghatározás szerint a kölcsönzés ideiglenes. Akkor csak rövidtávon gondolkodhatok?

A Delego Kft., és rajtunk keresztül a kölcsön vevő cégek jellemzően hosszútávra keresnek munkaerőt, ezért, ha Te is így gondolkozol, és beválsz az adott pozícióban, ennek nincs is akadálya. Amennyiben csak szezonális munkaerőre van szükség, természetesen arról Téged is előre tájékoztatunk.
A Munka Törvénykönyve szerint maga a kölcsönzés, csak ideiglenesen (azaz maximum 5 évig) állhat fenn, de ettől sem kell megijedni. Lehetőség van arra, hogy a cég, ahol dolgozol saját belátása szerint átvegyen Téged saját állományába, amennyiben értékes tagja lettél a vállalatnak.

Nekem miért éri meg kölcsönzöttnek lenni?

Nem éri meg jobban, mint közvetlenül egy adott cég alkalmazásában állni, de általában a kölcsönvevő cég, több lehetséges okból kifolyólag (pl.: létszámstop, alacsony HR kapacitás), már nem alkalmaz saját munkaerőt. Ilyen esetben kölcsönzöttként, lehetőséged nyílik egy olyan helyen munkát és tapasztalatod szerezni, ahol másképp nem tudnának alkalmazni. E mellett az ember sokszor elveszettnek érezheti magát, ha bele kerül egy nagyvállalati fogaskerékbe, de nálunk, a Delegonál az ember az első! Hozzánk, mint munkáltatóhoz, tényleg mindig fordulhatsz.

Fizetnem kell a kölcsönzésért?

Neked, mint munkavállalónak, az egész folyamat INGYENES. A kölcsönző cég és a kölcsön vevő cég külön állapodnak meg, ezzel kapcsolatban a Te fizetésedből semmi nem kerül, és nem is kerülhet levonásra.

A mellettem, ugyanabban a munkakörben dolgozó nem kölcsönzött kollégám magasabb fizetést kap?

Nem. Amennyiben kölcsönzött vagy, Téged is ugyanolyan feltételek illetnek meg, mint az ugyanolyan munkakörben dolgozókat, még ha ők a kölcsönbe vevő cég alkalmazásában is állnak. Ez kiterjed a fizetésedre és az egyéb juttatásokra, bónuszokra.

Kölcsönzöttként ne is álmodjak előléptetésről?

Természetesen előléptetés lehetősége ugyanúgy nyitott előtted is, mint bárki más előtt. Többnyire ilyenkor előbb átvesznek belsős állományba, de ez minden esetben a foglalkoztató cégtől függ.

Kihez fordulhatok, ha problémám van?

Ez az adott probléma eredetétől is függ. A munkáltatói jogkör megoszlik a kölcsönadó és kölcsön vevő cég között. A munkavégzéssel, beosztásoddal kapcsolatos dolgok a kölcsönvevő céghez tartoznak, míg a munkaügyi (jelenléti ív, munkabér kifizetés) feladatok a kölcsönadó céghez. Előfordul, hogy mind két félnek szólnod kell, például, ha szabadságra mész, vagy megbetegszel. Talán bonyolultnak hangzik, de épp ezért a Delego kollégái heti rendszerességgel fogadóóra keretében látogatják az általunk kölcsönzött dolgozókat. Ilyenkor személyesen is felteheted kérdéseidet, megoszthatod Velünk felmerülő problémáidat. Kollégáink meghallgatnak és minden esetben igyekeznek a segítségedre lenni.

 

Bízom benne, hogy sikerült minden olyan kérdésre választ adnunk, ami felmerült benned a munkaerő kölcsönzéssel kapcsolatban, és eloszlattunk minden olyan aggályt és félelmet, amely esetleg akadályozott abban, hogy kölcsönzött munkavállaló légy. Amennyiben éppen munkát keresel, érdemes körülnézned az állásajánlataink között.
Ha tájékoztatást szeretnél, vagy kérdésed lenne, keress minket bizalommal a következő elérhetőségen: info@delego.hu;

 

Magony Gabriella

 

*A munkaerő-kölcsönzést a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény XVI. fejezete szabályozza részletesen.