Emlékszel még az első napjaidra a munkahelyeden? Előfordult, hogy összekevertél két kollégát, vagy sokáig nem tudtad valaki nevét, mert nem mutattak be? Egy idő után pedig már kínos volt rákérdezni. Tudtad melyik kávéscsészét használhatod, melyiket nem? Megmutatta valaki, hogy hol a kávégép, a menza vagy mindezt neked kellett felfedezni? Szerencsés helyzetben voltál, ha akadt valaki, aki körbe vezetett, de ha mégsem, akkor biztosan tudod milyen nehéz volt az elején. A következő cikkben megosztunk néhány tanácsot, amit mindenképp érdemes figyelembe venni egy új kolléga érkezésénél. Tégy róla, hogy megkönnyítsd a beilleszkedését.

1. Figyelj oda rá!

Előfordul, hogy a HR-esnek, vagy épp a műszak vezetőnek nincs elég ideje minden „aprócska” dolgot megmutatni az új kollégának, így hamar magára hagyják. Nézz rá, figyelj oda, ha látod, hogy egyedül téblábol a konyha környékén, vagy éppen maga elé bámul, és hatalmas kérdőjelek vannak az arcára írva, segíts neki. Legyél Te, aki kezdeményez, még akkor is, ha Te is „csak” egy beosztott vagy, és igazából erre senki nem kért meg. Vezesd körbe, mutasd meg hova akassza a kabátját, hol van a mosdó, hol szoktatok enni, hol tarthatja az ételt, amit esetleg magával hozott. Mondd el neki a belsős szokásokat (pl. írja rá a nevét az ebédjére, vagy hogyan kell kezelni a kávégépet), és mutasd be a jó fej kollégáknak is. Ezek olyan dolgok, amik látszólag nem, de igazából nagyon sokat számítanak az első napon, és hidd el, emlékezni fog rá, ahogy Te is emlékszel az első napodra.

2. Vezesd be a folyamatokba!

Biztosan kapott eligazítást a munkájával kapcsolatban, de azért ez ugye mégsem úgy működik, hogy azonnal mindenki mindent tud. Talán ismered, amivel foglalkozik, talán Te is éppen abban a munkakörben vagy, talán nem, de ha már régebb óta a cég alkalmazottja vagy, azt biztosan tudod, hogy mikor kihez kell fordulni. Amikor bemutatod a többieknek, tedd hozzá, ki mivel foglalkozik, miben lehet az ő segítségére, de biztosítsd róla, ha mégsem jut eszébe valami, vagy valaki, akár tőled is kérdezhet.

3. Ne hagyd magára!

A próbaidő meghatározó periódus mind a munkavállaló, mind a munkáltató szempontjából. A cég többnyire az elvégzett munkát és a hozzáállást értékeli, de a dolgozó szempontjából ez összetettebb. A munkán felül az is fontos, hogy kikkel kell együtt dolgoznia, mennyire tud, vagy engedik beilleszkedni a csapatba. Persze minden éremnek két oldala van, de ha zárt kapukkal áll szemben, az nagyon megnehezíti a mindennapokat. Közös kávé, cigi szünet, vagy együtt eltöltött ebéd máris segítség, és akár Te, Ti is jobban megismerhetitek az újdonsült kollégát. Fontos, hogy pozitív képet mutass magatokról, az esetleges negatív véleményt a főnökről inkább tartsd magadban. Engedd, hogy maga tapasztalja meg, ha egyáltalán szükséges. Persze, ha a műszakvezető Józsi arról híres, hogy szeret nyersen, akár hangosan fogalmazni, de Te már tudod, rossz szándék nem vezérli, érdemes előre szólni, hogy ne keltsen negatív benyomást az elején.

Nehéz egy új tagot beengedni, egy már összeszokott csapatba, de képzeljük el, milyen nehéz lehet egy ilyen helyzetben beilleszkedni. Fontos, hogy a kiközösítés, a nemtörődömség egyáltalán nem segít, hiszen együtt dolgoztok, nap mint nap találkoztok, érdemes ezt a mindenki számára megkönnyíteni. Bízom benne, hogy sikerült erről Téged is meggyőzni, és pár jó tanácsot adni. Amennyiben kérdésed lenne, keress minket az alábbi elérhetőségeken.
info@delego.hu; +36 1 301 5018

www.delego.hu

Magony Gabriella