munka főnök

Mindannyian találkoztunk már olyan főnökkel, aki nem volt álmaink netovábbja, ha máshol nem, az iskolában, tanáraink között akadt ilyen. Egy rossz főnök-beosztott kapcsolat megmérgezheti a mindennapokat, és akár egészségkárosító hatása is lehet a folyamatos stressz miatt. Arról, hogy általánosságban hogyan lehet kezelni egy ilyen rossz viszonyt alá és fölérendelt személyek között egy korábbi cikkünkben, itt is olvashatsz. Ebben a bejegyzésben összeszedtük a teljesség igénye nélkül a legrosszabb főnök típusokat, és egy rövid „használati utasítást” is mellékelünk hozzá.

Főnök, aki soha nincs ott

Elsőre azt gondolnád, ha a főnök soha nincs ott, szuper, akkor azt csinálsz, amit akarsz, úgy, ahogy akarod, hiszen nincs senki, aki ellenőrizne. De ugye idővel Te is rájössz arra, hogy ez nem egészen így van. A főnök, aki soha nincs ott, annyira elfoglalt, annyi felé kell figyelnie, hogy személyesen nincs ideje mindig ott lenni, DE az eredmény igenis érdekli, és az egyes részfeladatoknál is a jóváhagyására lenne szükséged. Ilyenkor hívod, üzenetet hagysz, e-mailt küldesz, de nincs reakció, és nincs olyan, aki helyette rá tudna bólintani az adott kérdésre.

Hogyan kezeld? 

Azért Te nem sokat tudsz tenni, hogy főnököd kevésbé legyen elfoglalt, de a távollétét tudod megfelelően kezelni. Ha nincs reakció a hívásokra és az üzenetekre, de a feladat nem várhat, bátran gondolj bele mit tenne ő, hogyan cselekedne, és tégy úgy. Egy ilyen típusú főnöknek szüksége van olyan emberekre, akik képesek maguk is döntéseket hozni. Pozitív eredmény esetén a pozitív visszajelzés sem marad el, amennyiben mégis balul sülne el, úgy abból mindketten tanulhattok. Ne feledd csak az tud hibázni, aki tesz is valamit.

 

A hangos főnök

Vannak ember típusok, akik, ha hatalmat kapnak a kezükbe onnantól csak a legrosszabb oldalukat mutatják a munkahelyen. A hangos főnök nem csak kiabál, de előszeretettel szégyenít meg mások előtt és becsmérli a munkádat. Ez a fajta passzív agresszív típus szívesen ad negatív kritikát, pozitív visszajelzést viszont annál kevésbé. Miatta stresszesek a beosztottak, sokszor inkább más munka után néznek. Stílusa és modora a dolgozók felé kiállhatatlan.

Hogyan kezeld?

Sajnos a felmondás nem biztos, hogy a legjobb megoldás, hiszen nem tudhatod, mikor találsz újabb állást. Semmiképp ne mondj fel, amíg nincs új munkahelyed.
Ne veszítsd el a hidegvéred, csak várj, amíg befejezte a mondandóját. Soha ne szólj vissza a kiabálás közepén, nehogy az állásodba kerüljön. Adj neki 1-2 napot, hogy lenyugodjon, ezután érdemes egy alkalmas időpontot kérni szóban, vagy e-mailben, amikor tudnál vele beszélni. Fontos, hogy a hangvételed nyugodt, és szakmai legyen, hiszen nem vagytok barátok, de ellenségek sem, az indulatoknak nincs helye. Érdemes a mondandódat valamilyen együttérzéssel, egyetértéssel kezdeni, hogy lássa nem támadni akarsz. Pl. Tudod mekkora felelősség van a hátán, vagy biztosan nehéz lehet ennyi embert irányítani. Majd mondd el neki, hogyan érintettek téged az oda nem illő szavak és a stílus amit használt. Fontos, hogy csak a munkáról essen szó és ne személyeskedj. Jelezd felé, hogy ha másképp kommunikálna feléd, felétek, az a munkádra/munkátokra is ösztönzőbben hatna. Érdemes rákérdezni, hogy van -e konkrét ötlete vagy elképzelése, amiben esetleg neked kellene javulni a munkádat illetően. Tetszeni fog neki a kezdeményező viselkedés, és talán a későbbiekben lejjebb veszi a hangerőt.

 

A negatív főnök

A negatív főnök amikor felvesz a munkára még kedves, bíztató. Örül, hogy végre egy megfelelő embert talált a pozícióra, mivel szerinte az emberei többsége alkalmatlan. Idővel a pozitív kisugárzás megváltozik, és Te is megismered azt az énét, amit a kollégáid bizonyosan már ismertek. Semmi sem jó, mindenre nemet mond, minden ötletet elutasít. Nincs pozitív visszajelzés. Miatta elvész az emberekből a motiváció és a lelkesedés.

Hogyan kezeld?

Az ilyen típusú főnöktől nem várhatsz dícséretet, az ő esetében, ha nincs reakció valamire, az jelenti a pozitív megerősítést. Tehát ha a nap végén épp nem mondja, hogy a munkád egy kalap sz*r, akkor biztos lehetsz benne, köszöni szépen minden rendben volt! Az ilyen típusú főnöknél különösen fontos az összetartás a dolgozók között. A munkát illetően kénytelenek vagytok egymást és önmagatokat motiválni. Pszichológusok szerint a legjobb, ha a környezetünkben lévő zavaróan negatív embereket egyszerűen kizárjuk, de ezt ugye a munkahelyen elég nehéz megtenni. Azt javasoljuk az állandó negativitást ne vedd a személyed elleni támadásnak. Az ilyen típusú főnök a saját bizonytalansága miatt veti el állandóan az újító gondolatokat, így a legjobb, amit tehetsz, hogy ötletedet megfelelően, minden irányból alátámasztod, számokkal, példákkal.

 

Összességében ahány ember, annyi főnök típus létezik, ezért sajnos nem lehet mondani, hogy a fent leírtak 100%-ban beválnak. Amennyiben további gondod akad, érdemes a főnököd főnökéhez fordulni, vagy egy olyan személyhez, aki egyenrangú félként tud vele beszélni. Pl. egy HR-es vagy egy másik műszak vezetője. Amennyiben további kérdésed van, esetleg tanácsra van szükséged, keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken: +36 1 301 5018; info@delego.hu

Illetve ha munkába állnál, itt böngészhetsz az állásajánlataink között -> KLIKK

Magony Gabriella