Sok ember életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, eddig és ne tovább, itt az ideje a munkahely váltásnak. Fontos, hogy ne cselekedj első felindulásból vagy dühből! Gondold át és fontold meg a döntésedet, mielőtt lépsz. Ha Te is egy ilyen szakaszában vagy az életednek, érdemes elolvasnod a következő cikket, amiben összefoglaljuk, mit érdemes átgondolnod, mielőtt végleg felmondásra adnád a fejed.

1. Nevezd nevén a gyereket!

Felmondani a munkahelyen minden esetben nehéz. Első és legfontosabb lépés, tisztázd magadban, hogy mi az igazi indok, ami miatt ez felmerült benned. Gondold végig, tudsz- e ezen változtatni, érdemes -e beszélni róla a feletteseddel. Talán egy felcserélt műszak, áthelyezés vagy béremelés lehetséges, és jobb megoldásnak tűnhet, mint maga a munkahely váltás.
Sok olyan indok lehet, ami miatt nem tartható az állapot, ilyenkor nincs más választás. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy ne válts, amíg nincs új munkahelyed. Még ha anyagilag felkészültnek is érzed magad a munkanélküliségre, egy lelkileg is megterhelő időszakkal kell szembenézned, aminek nem mindig látni a végét. Tisztázd magadban, mi az, ami nem tetszik, és a következő munkahelyedet tudatosan válaszd ki. Készülj fel, az állásinterjún szinte biztosan megfogják kérdezni Tőled, miért szeretnél váltani.

2. Mi leszek, ha nagy leszek?

Ha már tudod, mi az, amit nem akarsz, tedd fel magadnak a kérdést, mi az, amit igen! Gondold át, mit szeretnél, miben vagy jó, mit csinálnál szívesen. Szeretnél-e pályát módosítani, új területen kipróbálni magad. Ha igen, készülj rá tudatosan! Nézz utána szükséges- e tanfolyam elvégzése, amit akár jelenlegi munkád mellett is elvégezhetsz, fejleszd magad, hogy nagyobb eséllyel indulj a munkaerő piacon. Érdemes elolvasnod Karriertervezésről szóló cikkünket, amiben sok fontos tippet, tanácsot összeszedtünk erről az élethelyzetről.

3. Csak pozitívan!

Talán nem szereted a munkád, a munkatársaid, vagy a főnököd, de hidd el munkakeresés szempontjából szerencsés helyzetben vagy. Jelenleg van munkád, és pontosan tudod mit keresel, és mit nem. Nyugodtabban, nyomás nélkül tudsz nézelődni, azokat az igényeket szem előtt tartva, amelyeket meghatározol magadban. Nagyobb esélyed és több időd lesz egy olyan helyet találni, ami számodra több szempontból megfelelő, valamint Te is értékesebb lehetsz az adott cég számára.

4. Tiszta lappal indíts!

Ha már érlelődik benned a gondolat, gondoskodj róla, hogy erről a munkahelyeden csak Te tudj. Fontos, hogy a döntésedet először a főnököddel közöld, mert ha azt mástól tudja meg, az kényelmetlen szituációt okozhat. Nem igaz, hogy ha eljössz, akkor már úgyis mindegy. Ne égess fel minden hidat magad után, hiszen nem tudhatod, mikor hoz össze Titeket a sors újra. Talán a jövőben egy jó referencia, egy pozitív értékelés korábbi munkaadódtól még jól jöhet. A felmondási időt töltsd aktívan, ha szükséges az új kolléga betanítása, tedd azt körültekintően, és felelősségteljesen.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad a fenti cikket, és tudtunk segíteni a döntésed meghozatalában. Ha váltáson gondolkozol, de még nem tudod, mihez kezdenél, nézz körül állásajánlataink között a www.delego.hu/allasajanlatok oldalon, hátha megtalálod a számodra megfelelő munkát. Tanácsért nyugodtan keress Minket az alábbi elérhetőségeken:
(1) 301 5018; info@delego.hu

 

Magony Gabriella