Az álláskeresés egy lelkileg és anyagilag is megterhelő időszak. Több helyre, több pozícióra adsz be pályázatot, bízva a legjobbakban, sikeres interjúban, majd felvételben. A Delego munkatársai mindenkit visszahívnak és rövid telefonos beszélgetés után a személyes találkozó, valamint teszt írás következik. Egy ilyen, kifejezetten stresszes periódusban, sokan megrémülnek, a TESZT szó hallatán, és előfordul, hogy emiatt meghátrálnak. Ha Neked is mumusod a „számonkérés”, érdemes elolvasnod a következő cikket, rá fogsz jönni, ijedtségre semmi ok. Minden félelmet eloszlatunk a „teszt” szó körül, bemutatunk néhány példát, és megismered miért érdemes eljönni, és kipróbálni magad. Te is látni fogod, hogy egyszerű, felkészülést nem igénylő, játékos feladatokról van szó.

Miért kell tesztet írni?

A tesztekre azért van szükség, hogy olyan dolgokat is megtudjunk Rólad, amit egy beszélgetés során nem tudunk felmérni. A Delego célja, olyan dolgozókat alkalmazni, akik hosszútávon lehetnek értékes részei a vállalatoknak. Mielőtt kiírunk egy álláshirdetést, meghatározzuk azokat az képességeket, kompetenciákat, amelyeket keresünk egy jelentkezőben az adott pozícióra. A teszt során ezeket mérjük fel, célunk, hogy 100% -ig meggyőződjünk arról, hogy akit felveszünk, alkalmas. A teszt írása legalább olyan fontos Neked is, mint Nekünk. Például, ha a leendő munka betöltéséhez magas fokú monotónia tűrése szükséges, de a teszt során kiderül Számodra és Számunkra, hogy Neked ez nem erősséged, nem fogod szeretni a munkát. Ettől sem kell megijedni, mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. Munkatársaink segítségedre lesznek abban, hogy olyan munkát találj, ami a TE képességeidnek megfelelő.

Teszt írás folyamata

Ne feledd, a felmérésnek nem az a célja, hogy lássuk mire nem vagy alkalmas, hanem hogy mire igen! A teszt írás előtt személyesen találkozol munkatársainkkal, akik felkészítenek arra, hogy mire számíts. Elmondják, hogy az adott pozícióra milyen elvárások szükségesek, és a feladatok során pontosan mire lesznek kíváncsiak. Maga a teszt 15- 30 percet vehet igénybe, de előfordulhat, hogy az egyes feladattípusok között rövid szüneteket tartunk. Ha bármi kérdésed felmerül, kollégáink végig a segítségedre lesznek.

Teszt típusok

Attól függően, hogy milyen munkakörre jelentkezel, különböző teszteket szoktunk végezni, amelyekben más és más kompetenciákat vizsgálunk.

Monotónia tűrést vizsgáló teszt: Többnyire olyan pozíciók esetében használunk ilyen feladatsort, amik betanítást igényelnek és folyamatosan ismétlődő műveletekre van szükség. Ahogy a munka során is, a kitöltéshez is fontos a precizitás, figyelem és összpontosítás. Az ilyen típusú feladatok nem okozhatnak nehézséget, ha átgondoltan, körültekintően oldod meg őket. Íme egy példa feladat egy monotónia tűrést vizsgáló tesztből:

a) Átlós vonallal húzzon át minden olyan d betűt, amely alatt, és felett összesen két vonás található (azaz VAGY alatta két vonal, VAGY felette két vonal, VAGY alatta és felette is 1-1 vonal.)

Logikai teszt: Az ilyen teszteket általában fizikai munkakörök esetében alkalmazzuk. Célja, hogy feltérképezzük, hogyan gondolkozol. Több, akár összetett feladatsorból is állhat, de itt sem kell kétségbe esni. Egyszerű logikai összefüggésekre, számtani, képes vagy szövegértési feladatokra számíts. Különösebb felkészülést ez a teszt sem igényel. Példa feladatok egy logikai tesztből:

a) Marikának 10 csavarhúzója van, ebből Péter hatot megvett, de egy eltörött. Hány csavarhúzója maradt Marikának?
b) Tamás 17 éves volt első hangversenyén. 25 évvel később, MOST megy a másodikra. Hány éves Tamás?
c) János 3 évvel idősebb Dénesnél, míg Dénes 7 évvel idősebb Sándornál. Sándor 15 éves. Hány éves János?

 

Gyakorlati teszt: Célja, a munkafolyamathoz fűződő gyakorlati tudás felmérése. Az ilyen típusú tesztek sokszor bújnak el a fent már említett kérdéssorokban. Olyan feladatokra kell gondolni, amelyhez hasonlót kell végezni később, a munka során. A következő példa, egy olyan munkakör tesztelésére készült, ahol hibás termékeket kell kiszűrni.

a) Húzza át azokat a szó- és számpárokat, amelyek különböznek!

6684 8319 8392 5318 9621 4621 7391 5231 7231 4958
6684 8319 8392 5318 9623 4621 7392 5231 7231 4598

eede uvxs tzzr hgfd ztre zdep gbfv zdre jdgz zgbh
eede uvxs tzzr hgfd ztra zdcp gbfv zdre jdgz zgbh

8249 5295 5218 4189 8419 1479 6319 6283 9517 1437
8249 5295 5281 4189 8914 1749 6319 6283 9517 1431

riki bebe veve űóúő huhu bnmn oppo ksdr hupq kuli
roki dede fefe űóúő hihi bnmn oqpo ksdr huqp kilu

Hogy érdemes felkészülni?

Ahogy Te is láthatod, a tesztjeink tényleg egyszerűek, felkészülést nem igényelnek. Amire figyelned kell az írás során, hogy olvasd át alaposan mi is a feladat, összpontosíts, légy precíz, hozd a legjobb formád! Ha úgy érzed, a megadott idő nem elég arra, hogy befejezz egy feladatot, nem baj. Nem kell kapkodni, inkább törekedj arra, hogy amivel elkészülsz, legyen jó. Bízunk benne, hogy sikerült eloszlatni a tesztírás körüli félelmeket, és ezután senkit nem fog megakadályozni abban, hogy egy állásra pályázzon. Aktuális állásaink az /allasajanlatok/ menüpont alatt találhatók, bármilyen felmerülő kérdés esetén, pedig kollégáink állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken:
(1) 301 5018 / info@delego.hu

 

Magony Gabriella