SZÉP Kártya

A Kormány 1554/2022. (XI. 21.) Korm. határozata a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatáról címet viselő kormánydöntés legfontosabb pontja, hogy kimondja: a kormány a turizmus-vendéglátás ágazat helyzetének javítása érdekében egyetért olyan szabályozási javaslat kidolgozásával, mely a Széchenyi Pihenő Kártya korlátozott rendeltetésű fizetési számlán belüli alszámlák megszüntetésére irányul.

Amennyiben a kormány elkészül a tervvel, úgy a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) füleket eltörlik, belső korlátok nélkül lehet felhasználni a kártyán lévő összeget szálláshelyre, vendéglátásra, egyéb célokra. A kormány döntését múlt héten jelentették be a turisztikai akcióterv keretén belül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a SZÉP-kártya generális felhasználása szintén segít a turizmuson.

A határozat értelmében a pénzügyminiszter feladata, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával készítsen előterjesztést a kormány részére a fenti pontban foglaltak megvalósításához szükséges intézkedésekről, és tegyen javaslatot a szabályozás módosítására. Varga Mihály ennek a feladatnak a végrehajtására december elsejei határidőt kapott.

Egy másik döntésében, a Kormány 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelete a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedésekről címet viselő rendeletben a kormány a turisztikai akcióterv másik három elemét is rögzítették.

  • A turizmusfejlesztési hozzájárulás mérséklése – az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény 261. §-ától eltérően a 2022. október 1. napjától 2023. március 31. napjáig terjedő időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.
  • A turisztikai ágazatot érintő adminisztrációs terhek csökkentése – a vendéglátó üzlet üzemeltetője a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatok szolgáltatására és továbbítására 2023. július 1. napjától köteles. A turisztikai attrakció üzemeltetője a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatok szolgáltatására és továbbítására 2023. július 1. napjától köteles. Itt az eredeti határidő január 1. lett volna, így az érintettek kaptak még 6 hónap felkészülési időt.
  • A hatékony munkaidő-szervezés biztosítása érdekében szükséges intézkedések – a turizmus számára is elérhető lesz a 24 havi munkaidőkeret alkalmazása.

Forrás: Pénzcentrum