túlóra a mindennappokban

A túlóra az egyik leggyakoribb módja annak, hogy az emberek másod vagy mellékállás nélkül is szert tehessenek egy kis extrajövedelemre. De vajon megéri-e túlórázni? A pluszpénz nagyszerű dolog, de a családdal töltött idő és a pihenés is prioritást kell, hogy élvezzen a mindennapokban.
Első pillantásra nehéz lehet megmondani, hogy megéri-e a túlóra. Minél többet tudsz a témáról, annál jobban meg tudod majd mondani, hogy ez a megfelelő választás-e számodra.
Éppen ezért a mai cikkünkben erről lesz szó! 😊

A túlóra fogalma

Na de mi is az a túlóra? A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka. (Mtk. szerint) A hagyományos munkahét általában nyolcórás műszakokra oszlik, a hét öt napjára elosztva. Tegyük fel, hogy általános munkarendben dolgozol és túlórapótlékot szeretnél. Ebben az esetben megkérdezheted a felettesedet, hogy dolgozhatsz-e hétvégén vagy akár végezhetsz e plusz munkát a rendes munkaidőn túl. Minél több időt töltesz túlórával, annál több pénzt fogsz keresni.

A túlóra rossz dolog?

Sokan úgy vélik, hogy a túlórázás a munkáltatói visszaélés egy formája, pedig, a túlóra lehet jó dolog is. Ehhez szükséges a munkavállaló beleegyezése, illetve az is, hogy a cég tisztességesen (min. Mtk. szerint) fizesse ki a ledolgozott órák számát.
Amikor az emberek túlóráznak, azt azért teszik, mert megéri számukra. Például azért, ha a túlórákért cserébe extra juttatásokat kapnak, vagy a rossz időbeosztás miatt bónusz szabadnapo(ka)t válthatnak ki cserébe.

Extra jövedelem

Egy-egy túlórával eltöltött hét után jelentősen megnövelheted a hó végi fizetésedet. Ha nem tartod meg a munka és magánélet egészséges egyensúlyát, akkor előbb vagy utóbb hatalmas stressznek teheted ki a szervezeted. Mielőtt elköteleznéd magad amellett, hogy a hétvégéken, illetve plusz órákban dolgoznál, győződj meg róla és gondold át, hogy tényleg megéri neked ez az erőfeszítés.

Tapasztalat

A túlórázás is nagyszerű módja lehet a munkatapasztalat szerzésének. (Persze próbaidő után.) Értelemszerűen minél tovább csinálsz valamit, annál jobb leszel benne. Emellett a túlórák önkéntes vállalása azt is mutatja a munkáltatónak, hogy elkötelezett vagy és bizonyítani szeretnél, amit gyakran jutalmazni is szoktak. A munkáltatók általában hajlandóak egy kis plusz pénzt költeni olyan munkavállalókra, akikre számíthatnak a munka során mert nem fenyegeti őket a kilépés gondolata.

 

Nézz körül nálunk, munkalehetőségek szélesválasztéka várja azt, hogy jelentkezz rájuk!
Ne habozz www.delego.hu! 😊

Gábor Sándor