pozitiv és negativ

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a gyártó/termelő vállalatoknak jelenleg szembe kell nézniük az nem más, mint hogy megtalálják a megfelelő munkaerőt. Manapság szinte minden ipari vállalat munkaerőhiánnyal küld. Bár igaz, hogy a COVID-19 világjárvány hatására megnőtt a munkakeresők száma, de még mindig nehéz megtalálni a jól képzett jelölteket. Sokan a gyári munkát visszataszítónak találják, de szerencsére nem minden fekete és fehér. Következő cikkünkben a gyári munka előnyeit és hátrányait fogjuk taglalni.

Előnyök

  1. Versenyképes fizetés és juttatások

Ezekre a pozíciókra akár 8. általánossal is lehet jelentkezni, de próbálják a tapasztalathoz mérten a legmagasabb fizetést biztosítani a munkavállalóknak. A nem pénzbeli juttatások pedig kiegészítik az aranyában alapból sem alacsony fizetéseket. Ingyenes céges buszjáratokkal, étkezéssel és szállással is próbálják csalogatni a megfelelő munkaérőt.

  1. A munka és magánélet egyensúlya

Sok gyártóipari alkalmazott hosszú órákat tölt lábon aktív munkakörben, ahol akár monoton, testet megterhelő feladatokat kell végezniük. Így érthető, hogy a munka és a magánélet egyensúlya, a pihenőidőhöz való hozzáférés lehetősége a munkavállalók számára kiemelt szempont. A termelői iparban dolgozók számára próbálják változatos munkarendekkel, fizetett szünetekkel és szabadnapokkal orvosolni ezt, hogy kényelmesen teljenek a munkanapok.

  1. Stabil vállalati háttér

Az alacsonyabb fizetésű munkakörökben dolgozók gyakran, hónapról-hónapra élnek, ezért fontos számukra, hogy olyan szerepet töltsenek be, amelyben biztonságban érzik magukat és a munkájukat. Ezért a cégek megpróbálják azonnali munkakezdéssel garantálni ezt a stabilitást és hűség bónuszokat is biztosítani a munkavállalóknak ezzel azt mutatva, hogy hosszútávon is szükség van a munkájukra. Így könnyebben tudnak előre tervezni.

  1. Előre lépési lehetőség

Az alkalmazottak idővel elsajátítják a készségeket és szakértőjévé válnak az adott pozíciónak. Gyakran kapnak lehetőséget, hogy vezetői vagy felügyelői pozícióba kerüljenek. Ez az átcsoportosítás hatalmas előny lehet, és növelheti a megtartási arányt a cég számára a dolgozók pedig megbecsülve fogják érezni magukat.

  1. Kellemes munkahelyi légkör

Mivel a munkavállalók sok időt töltenek itt ezért olyan környezetet biztosítanak, ahol biztonságban, kényelmesen és elfogadva érzik magukat. Különösen a fiatalabb generációk helyezik előtérbe a munkakultúrát, néha még a fizetésükkel szemben is. Gyakran pihenőszobákkal, klimatizált gyáregységekkel, gyümölcsnapokkal, életmód tanácsadással, sportolási lehetőséggel, gerinctornával és csapépítőkkel próbálják feldobni a munkavállalók napjait. Elégedettségi felméréskkel pedig feltérképezik a további igényeiket is.

Hátrányok

  1. Monotonitás

Gyakran a gyári munkavállalóknak monoton sor munkát kell végezniük, amit sajnos nem sokan tudnak tolerálni az egysíkúsága miatt. De a monotonitás nem feltétlenül rossz mindenkinek. Vannak, akiknek ez a mindennapi rutin miatt inkább kényelmes, mert így egy olyan térbe kerülnek, ahol nem történik sok változás és hamarabb feltudják venni a munkatempót.

  1. Darabszám

A darabszám kötelező teljesítése néha hatalmas terhet jelent a dolgozók számára. Ezeket a stresszes helyzeteket sokan nem tudják jól kezelni. De egy jó csapat jók tudja venni ezeket az akadályokat is és a teljesített darabszám után egy jól megérdemelt bónusz is kerülhet a zsebükbe. 😊

  1. Éjszakai műszak

Néha a műszakok változatossága miatt éjszakai munkarendbe is kerülhetnek a munkavállalók. Amelyet lehet szeretni vagy utálni, de nem igazán tesz jót az ember bioritmusának és nagyon letudja terhelni a szervezetet. De ilyenkor általában kevesebb vezetőpozícióban lévő személy tartózkodik a gyárban és nincsenek nagy nyomás alatt a gyári dolgozók.

  1. Kötött munkaidő

Sajnos néha olyan helyzetekbe kerülhetnek a munkavállalók, hogy muszáj alkalmazkodniuk az adott feltételekhez. Ilyenkor olyan műszakokat is be kell vállalniuk, amelyeket nem igazán akarnak. Akár egy hétköznapi túlóráról van szó, vagy egy hétvégei munkanapról. Szerencsére ezt jutalmazni szokták szabadnapokkal és magas hétvégi + vasárnapi pótlékokkal.

  1. Rossz munka körülmények

A gyárakban rengeteg egészség károsító tényező jelenhet meg. Lehetséges, hogy a levegő minőségében vagy a munkavégzés közben felmerülő baleseti faktor is okozhat komoly problémákat a dolgozóknak. De szerencsére a mai gyárakban mindent megtesznek a dolgozók egészségéért, munkaruhákkal, maszkokkal támogatják őket. Így segítve a biztonságos munkát.

 

Minden rossz dologban megtalálhatjuk jót és épp ezért partnercégeink mindent megtesznek, hogy a lehető legjobban érezzék itt magukat a munka vállalók.
Nézz körül te is nálunk, a Delegonál!

 

Gábor Sándor