2022. január 1-től érvényesek a frissen bejelentett adóváltozások, jelentősen növekszik a minimálbér, a garantált bérminimum, és ezáltal a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja is. Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adóigazgatója gyakorlati példákkal ismertette a jövő év elején életbe lépő szabályzásokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium november elején jelentette be a legfrissebb adóváltozásokat: a bruttó minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra növekedik, a gyermekgondozási díj és a nagyszülői gyed értéke eléri a szintén 280 ezer forintos értéket. A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók gyermekgondozási díja, azaz a diplomás gyed jövő év elejétől 140 ezer forint lesz.

„A fentiek kompenzálására a kormányzat számos adókedvezményt biztosít a munkáltatóknak jövő évtől: 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, eltörlésre kerül a 1,5 százalék mértékű szakképzési hozzájárulás, a kisvállalati adó mértéke 10 százalékra mérséklődik, a kis- és középvállalkozásoknak továbbra is csak a helyi iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatok felé” – részletezte a friss változásokat Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adóigazgatója. – „A fenti módosításoknak köszönhetően 2022. január 1-tól 100 egység munkabér után már csak 13 egység mértékű élőmunkát terhelő adóbefizetési kötelezettsége áll fenn a munkáltatóknak, ami 4 egység megtakarítást jelent minden egyes munkavállaló után.”

Az új szabályozások a tartósan beteg személyek által igényelhető adókedvezményeket is érintik, ami immáron éves szinten akár 120 ezer forintos visszatérítést jelenthet. „A fenti rendelkezések mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára egy kedvezőbb adózási környezetet teremtenek a jövő évtől, és segítik a nettó rendelkezésre álló jövedelem emelkedését” – tette hozzá Karácsony Balázs.

A teljes cikk a következő linken érhető el: https://uzletem.hu/munkaeropiac/hogyan-ervenyesul-a-gyakorlatban-a-minimalber-es-a-garantalt-berminimum-novekedese-2022-tol