2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe.

Az építőipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság egyre több olyan munkavállalót foglalkoztat, akiknek különféle földmunkagépekkel, különféle szállítógépekkel, emelő- és rakodógépekkel kell dolgozniuk. Ettől az évtől jogosítvány szükséges ezeknek a gépeknek a kezeléséhez. Az új rendelet összesen 82 munkagép esetén írta elő jogosítványt a használatukhoz.

Décsi András, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy 2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítványt már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek – könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel – ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.

Décsi András elmondta: a cég szervezésében országosan 6998 személy szerzett építő- és anyagmozgató gépkezelői bizonyítványt, valamint a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek szaktanfolyami képzésén 4444 fő vett részt és tett hatósági vizsgát.

A teljes cikk a következő linken érhető el: https://www.hrportal.hu/hr/mar-nem-csak-a-targoncahoz-kell-jogositvany-valtoztak-a-gepkezelo-kepzesek-20220225.html