Ahogy már azt korábban hangsúlyoztam, az önéletrajz és a motivációs levél az első dolog, ami alapján véleményt alkotnak rólunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogyan mutatkozunk be, milyen benyomást keltünk. Most nézzük meg, mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni  az önéletrajz és a motivációs levél megírásakor.

Személyes adatok

Amikor megadjuk a nevünket, lakcímünket, telefonszámunkat és e-mail címünket, akkor legyünk nagyon körültekintőek. Bár hihetetlenül hangzik, de sok esetben találkoztam olyannal, hogy a pályázó lehagyta a nevét az önéletrajzáról. Nem volt se a személyes adatok között, se az aláírásban, se az élőfejben. Sehol. Tehát az első és legfontosabb, hogy a nevünk szerepeljen a személyes adatok részben. Akinek férjezett neve van, pl. Kiss Józsefné, adja meg a leánykor nevét is, különben nem fogják tudni megszólítani.

születési hely és időpont is sokszor hiányzik. Ez azért fontos, hogy a személyzeti tanácsadók és a leendő munkáltatók megfelelő módon tudják az adatbázisban rögzíteni a pályázati anyagot. Egy-egy jelentkező azonosítása a nevével és a születési dátumával történik. Ha ez kimarad, nem olyan nagy baj, de megkönnyíthető azoknak a munkája, akinek az önéletrajzok kezelése a feladata.
pontos cím megadása elengedhetetlen. Ha valaki mobilis, akkor ezt lehet jelezni, vagy ha ideiglenes lakcíme van, akkor azt is érdemes feltüntetni.

Ugyanez érvényes a telefonszámra is. Találkoztam olyan esetekkel, amikor nem tudtuk a pályázót elérni, mert pontatlanul adta meg a telefonszámát. Olyan is előfordult, hogy megváltozott és a régi (az önéletrajzban feltüntetett szám) már nem élt. Ilyen esetben adjuk le az új számot a fontosabb helyeken.
Az e-mail cím szintén egy kényes terület. A barátokkal való levelezésben megfelelő a vicces e-mail cím, de amikor állásra pályázunk, akkor olyan cím kell, amit pl. nevünkből képzünk (pl. proba.janos2@email.hu). Arra is ügyeljünk, hogy amikor regisztrálunk egy új e-mail címet, akkor a nevünket megfelelően írjuk be, mert nem mutat jól, ha olyan névvel érkezik meg a pályázati anyag, mint pl. Misi Mókus. Tehát az e-mail cím esetén mind a regisztrációra, mind pedig magára az e-mail címre figyelmet kell fordítani.

Iskolai végzettségek

Az egyik alapvető probléma és hiba, ha nem adjuk meg pontosan az iskola nevét, és a dátumot, hogy mettől meddig tanultunk ott, milyen szakirányon, milyen végzettséget szereztünk. Amennyiben még folyamatban lévő tanulmányunk van, akkor mindenképp fel kell tüntetni a várható végzés dátumát.
Pályakezdők szokták az összes tantárgyukat felsorolni az iskolai végzettségnél, ami szintén probléma. Inkább arra kell törekedni, hogy a megpályázott munkakörhöz kapcsolódó tárgyakat emeljük ki, de csak abban az esetben, ha az interjún beszélni is tudunk majd róla.

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalatoknál szintén fontos, hogy pontosan feltüntessük a dátumokat, a cégneveket és a beosztást. Ügyeljünk arra, hogy tartsuk az időrendi sorrendet, mert zavaró, ha össze-vissza adjuk meg a munkahelyeket, esetleg rosszak a dátumok. Aki olvassa, inkább félre teszi, nem bajlódik azzal, hogy kiderítse, mi is a sorrend.
Ha párhuzamosan több munkahelyünk is volt, akkor ezt világosan emeljük ki, és tegyük egyértelművé, hogy melyik volt a főállás, melyik a részmunkaidős. Ha még mindig megvan a részmunkaidős állásunk, és nem is akarjuk lezárni, akkor érdemes azt is megadni, hogy ez hogyan érinti a főállást.
A munkakör pontos megnevezése mellett az is fontos, hogy a pozíciónkat bemutassuk. A legjobb, ha felsorolásszerűen adjuk meg azon feladatainkat, amiket végeztünk. Ha túl hosszú lenne a lista, akkor azokat emeljük ki, ami a megpályázott munkakörhöz is kapcsolódik, illetve amikben jelentős sikereket értünk el. Problémát okozhat, ha csak a munkakörünk nevét tüntetjük fel, hiszen egyes cégeknél más-más feladatot takarhat ugyanaz a megnevezés, lásd operátor: lehet telefonos ügyintéző és gyártósori munkás is.
Tehát amire nagyon figyeljünk: pontos dátum, hogy mettől meddig dolgoztunk adott cégnél, a cég pontos megnevezése, a munkakör megnevezése és a feladatok bemutatása.

Nyelvtudás

Ha valakinek van nyelvtudása, valamely élő nyelvből, akkor azt tüntessük fel a szint pontos megjelölésével. Hiba csak annyit írni, pl.: hogy angol nyelvismeret. Mindig adjuk meg, hogy milyen szintű nyelvvizsgával és nyelvtudással rendelkezünk. A legjobb, ha pontosan beírjuk, hogy írásban, beszédben hogyan tudjuk használni, milyen szinten vagyunk. Pl. angol nyelven olvasok szakirodalmi cikkeket, könyveket, illetve képes vagyok nagyobb terjedelmű angol szakmai szövegek megalkotására, szóban pedig nem okoz problémát, ha prezentációt kell tartani, vagy tárgyaláson kell részt venni.

Személyes kompetenciák

Amikor felsoroljuk a személyes tulajdonságainkat, akkor törekedjünk arra, hogy ne sablonokban gondolkozzunk. Olyan tulajdonságokat írjunk be, amik valóban jellemzők ránk, és a későbbiekben az interjún fel is tudjuk idézni őket, sőt, mindegyikre tudjunk példát is mondani. Érdemes átgondolni tehát minden pályázatnál, hogy az adott munkakör milyen személyes tulajdonságokat kívánhat, és mi mikkel rendelkezünk, és ezeket írjuk be. Ügyeljünk arra, hogy ne csak felsoroljuk a tulajdonságot. Pl. ne csak azt írjuk, hogy jó kommunikációs képességgel rendelkezünk, hanem azt pl. hogy gyorsan megtaláljuk a közös hangot a kollégákkal/ügyfelekkel/vezetőkkel.

Helyesírás, nyelvtani hibák

A helyesírás és a magyaros, helyes megfogalmazás elengedhetetlen. Ha nem vagyunk biztosak a tudásunkban, akkor egyrészt segít a Word helyesírás ellenőrző programja, másrészt kérjük meg egy ismerősünket, akiben megbízunk, hogy tekintse át az önéletrajzunkat. Nagyon kiábrándító, amikor a pályázatot megnyitó személynek helyesírási és nyelvtani hibáktól hemzsegő önéletrajzot és motivációs levelet kell olvasnia. A legtöbbször ezek a pályázati anyagok a „nem” kategóriában kötnek ki.

Motivációs levél

A motivációs levél kapcsán a szerkesztettség, a helyesírás és megfelelő megfogalmazás szintén fontos tényezők. A legtöbb hiba, amivel találkozni szoktam, hogy olyan személynek címezik, aki nincs az adott cégnél, vagy rosszul írják le a címzett nevét, munkakörét. Éppen ezért, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy kinek is kell küldjük, akkor használjuk az általános megszólítást (Tisztelt Hölgyem/Uram).
A másik gyakori hiba, hogy nem a megfelelő pozíciót írjuk bele. Gyakran egy korábbi pályázathoz elkészített motivációs levelet küldenek el a pályázók, ebből kifolyólag más forrás és más munkakör van megjelölve benne, mint amire jelentkezni szeretnének.
Szintén hiba, ha az önéletrajzban feltüntetett dolgokat ismételjük meg a motivációs levélben. Inkább arra kell törekedni, hogy olyan erősségeinket, értékeinket mutassuk be röviden, ami mellettünk szól, ami azt mutatja meg, hogy alkalmasak vagyunk az adott munkakör betöltésére.

Szilágyi-Bécsi Tímea